Warning: Undefined array key "action" in /www/wwwroot/mladitalenti.me/wp-content/themes/astra/functions.php on line 2
Sjever je rasadnik mladih talenata - Mladi Talenti Crne Gore

Sjever je rasadnik mladih talenata

Danas je  u prostorijama budućeg Centra za profesionalnu edukaciju  u Bijelom Polju kroz projekat “Podrška talent-Porška budućnosi” koji realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) organizovana dodjela nagrada za učesnike na konkursima iz oblasti kreativnog pisanja, novinarstva, fotografije I web developmenta.

Velika nam je čast I zadovoljstvo što smo danas imali priliku da uručimo nagrade našim mladim talentima koji su učestvovali na četiri konkursa kroz projekat “Podrška talent-Porška budućnosi” kazao je Željko Đukić predsjednik NVO MMNE

Veoma smo smo zadovoljni sa brojem prijava, imali smo 88 prijavljenih koji su na četiri konkursa dostavili 180 radova. Što se naše organizacije tiče, svi su pobjednici, želimo sve da ih motivišemo da I dalje rade na sebi I razvijaju svoje talente, potrudićemo se da van okvira projekta obezbjedimo nagrade za sve učesnke na konkursima, njih 88 kako bi stekli samopouzdanje. Danas smo na ovoj maloj svečanosti u saradnji sa predavačima na projektu izdvojili najbolje ocjenjene učesnike.

Za sva 4 konkursa za prvoplasirane smo obazbjedili  pametne telefone, drugo mjesto pametne satove a za treće mjesto  bluetooth zvučnike.

Cilj nam je da nastavimo da radimo sa mladim talentima da im pomognemo u daljem razvoju, da unapređuju svoja znanja,  vještine I talenat.

Posebno smo zadovoljni I ponosni što smo za potrebe I realizaciju ovog projekta obezbijedili relevantne I profesionalne predavače.

Zahvaljujući broju prijava I kvalitetu prijavljenih radova možemo konstatovati da  na sjeveru Crne Gore postoji veliki broj mladih talenata. Vrata naše NVO, skormna infrastrukutra,  svi zaposleni, saradnici I prijatelji organizacije su svim mladim talentima na raspolaganju da kroz vaninstitucionalnu, praktičnu obuku steknu nova znanja, ostvare svoje ideje, unaprijede svoje talente ali I upoznnaju se sa radom naše  NVO koja zapravo okuplja mlade.

Kroz projekat smo uspostavili  vrlo interesantan web sajt, koji će uskoro biti aktivan, www.mladitalenti.me. Mjesto gde ćete moći da pogledate sve radove koji su stigli konkurse iz ove četiri oblasti o kojima smo govorili. Svrha sajta je  da svim mladim talentima sa teritorije cijele države pružimo priliku da se promovišu, afirmišu I predstave široj javnosti. Koristim priliku da dodam da je ovaj projekat finansijski podržan od strane Ministarstva prosvjete kroz javni konkurs za NVO organizacije u 2020 godini.

  • Adis Softic predavač na projektu u oblsti web developmenta saopštio je da u današnje vrijeme, gdje veći dio svjetske populacije koristi internet, veoma je vazno poznavati internet tehnologije. U našim predavanjima polaznici će naučiti da naprave neki svoj web sajt, ili stečeno znanje iskoristit da kroz freelance rad rade za druge. Prednost ovog posla jeste da ne treba veliko ulaganje već je potreban internet I  računar ili lap top a preduslov za sve to je znanje.
  • Osvojila sam prvu na威而鋼 gradu za novinarski tekst rad na temu “Neistražene ljepote sjevera Crne Gore” , pisala sam o Crnom jezeru I njegovim ljepotama. Naravno, pomogla mi je moja nastavnica maternjeg jezika moja mentorka nastavnica Elvira Kurtćehajić. Ovom prilikom bih da je pozdravim zato što ona danas nije mogla da dodje. Utisci sa ovog konkursa su veoma prijatni I zadovoljna sam što sam osvojila prvo mjesto. Iskreno se nisam nadala tome. Mene mentorka obavještava za svaki konkurs koji izađe I redovno šaljem radove.  – Jovana Bugarin učenica devetog razreda iz OŠ Risto Ratković u Bijelom Polju.
  • Ja sam Helena Knežević, sedmi sam razred osnovne škola u Nedakusima u Bijelom Polju. Osvojila sam prvo mjesto na konkursu za literarni rad na temu “Lijep nam je sjever Crne Gore” . Prijavila sam se na konkurs, nisam znala da ću osvojiti nagradu I presrećna sam zbog toga.
  • Moje ime je Ksenija Gutić. Ja sam se takmičila za novinarski rad. Osvojila sam treće mjesto i zaista sam srećna zbog toga. Prvenstveno u školi kad god se desi neki konkurs, nastavnica nas motiviše da se prijavimo i  uvijek smo srećni jer imamo priliku prvenstveno da se prijavimo i da iskažemo neki svoj talenat. Meni je najveća radost bila što je upravo to bila tema, zato što ima toliko neotkrivenih blaga na sjeveru naše Crne Gore i zato što ima toliko sela i naselja koja nisu posjećena i zato mi je bilo drago što sam baš mogla da govorim o selu gdje je moja baka odrasla. I nekako bih voljela da se od svega toga napravi turističko mjesto i da se tome više pažnje posveti. Tako da, veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje bila član i učesnik svega ovoga i što sam odnijela nagradu za treće mjesto. Pisala sam o selu Orahovica. Tu je već počelo da se pravi neko turističko, a smatram da kroz pisanje i kroz rečenice može još više da se privuče pažnja. Nadam se da će svi početi da obilaze takva mjesta.
  • Moje ime je Almedin Mešić. Prijavio sam se na konkursu za likovni rad i fotografiju na temu „Neistražene ljepote sjevera Crne Gore“. Osvojio sam prvo mjesto. Podstaklo me je to što sam rođen na sjeveru i živim tu tradiciju. Inspiraciju sam dobio po istoimenoj izložbi koju je NVO MMNE nedavno organizovala i koja je bila bazirana na na temu zapravo tih neistraženih ljepota sjevera i seoskog života. Inspirisalo me je i to što sam nekada išao baš u ta sela đeda i pokazivao mi svu tu ljepotu koju imamo na sjeveru. Meni je drago što sam pobjednik i zapravo učesnik ovog konkursa i dago mi je što se toliko mojih vršnjaka prijavilo na ovaj konkurs. I drago mi je što umjetnost nije na margini društva u Bijelom Polju. Još jednom želim da se zahvalim na organizaciji i što sam dobio nagradu za prvo mjesto.
  • Čast mi je bila da učestvujem na ovom konkursu. Iskreno, nisam očekivao da ću da osvojim neku od ovih nagrada, I zbog toga mi je izuzetno drago. Mogu reći da mi je bilo veoma lako da napišem tekst jer smo nekoliko dana ranije radili reportažu o selu, tako da sam sve osjetio iz prve ruke I samo sam napisao ono što sam osjetio. Želim da se zahvalim prije svega mojoj mentorki koja me je ohrabrila I uticala na mene da napišem ovaj rad I da ga pošaljem na ovaj konkurs. Asmir Musić.

NAJBOLJE OCJENJENI RADOVI:

Literarni rad  – Lijep nam je sjever Crne Gore

  1. Helena Knežević, 2. Mina Bošković, 3. Vasil Musić

Novinarski tekst – Neotkrivene ljepote sjevera

  1. Jovana Bugarin, 2. Iva Janković, 3. Ksenija Gutić

Fotografija I likovni rad – Neotkrivene ljepote sjevera

  1. Almedin Mešić, 2. Jovana Knežević, 3. Andrej Medojević

Predlog Izgleda i sadržine web sajta mladitalenti.me

  1. Isidora Čukić