Warning: Undefined array key "action" in /www/wwwroot/mladitalenti.me/wp-content/themes/astra/functions.php on line 2
Novinarski tekst -Iva Janković - Mladi Talenti Crne Gore

Novinarski tekst -Iva Janković

Nagrađena fotografija: Jovana Knežević za osvojeno drugo mjesto

Novinarski tekst – Iva Janković je osvojila drigi nagradu

Neistražene ljepote sjevera Crne Gore

Sjever Crne Gore, raj za avanturiste i prirodno blago Crne Gore, prepun je pravih dragocjenosti. Planinski vazduh i divlja ljepota sve više mame kako domaće tako i strane turiste.

Jedno takvo mjesto, skriveno u srcu Vraneške doline, je i selo Lijeska sa svojim prirodnim biserom-  rijekom Lještanicom. Da bi posjetili ovaj kraj potrebno je stići do varošice Tomaševo, a potom skrenuti lijevo i nastaviti put pored manastira Zlateš. Ovo je manastir od velikog značaja za Bjelopoljski kraj. Još krajem 12. I početkom 13. Vijeka postaje istaknuti punkt pravoslavlja. Na samom početku puta za selo Lijeska, manastir predstavlja nestvaran uvod za sve prirodne ljepote koje se tamo mogu vidjeti. Sam manastir je sazidan od sige, prirodnog materijala koji nalazimo blizu izvorišta Lještanice.

Novinarski tekst -Iva Janković

Put kroz selo je zaista specifičan. Već nakon manastira nailazimo na most ispod kojeg se rječica Vrelo uliva u Lještanicu. Gornji tok Lještanice je izuzetno živopisan. Mještani ga zovu „Lještanska glava“. Do izvora se stiže pješačkom stazom. Staza je obilježena putokazima tako da sigurno ne možete promašiti odredište. Pogled sa staze na rijeku je izuzetan. Baš u tom dijelu srećemo puno brzaka i manjih vodopada. Najpogodniji period za posjetu je period od maja do oktobra. Moj lični izbor je oktobar, jer tada sama priroda postaje čarobna pa rijeka i njen vodopad djeluju nestvarno.

Novinarski tekst -Iva Janković

Nizvodno hodajući nailazimo na vodopad Skakala, koji je visok nekih desetak metara. Uz sami vodopad se nalazi pećina u koju se ulazi preko korijenova bukve. Po pričama mještana u toj pećini se stanovništvo sela krilo od 1942. godine do 1945. godine u par navrata prilikom najezde Italijana. Temperatura vazduha u ovom dijelu je izuzetno niska. Iznad i oko vodopada se vide iskopine sige, vrste kamena. Njega su mještani sela koristili za izgradnju kuća.

Ako nastavimo da se spuštamo dalje stazom dolazimo u podnožje vodopada, mjesto „Podno Skakala“. Odatle možemo uživati u pogledu na preko  dvadeset bazena i manjih vodopada. Veoma značajno za ovu rijeku je to što je bogata pastrmkom i što je ispravna za piće. Tako da ako se umorite slobodno možete napraviti predah uz gutljaj izvorske vode.

Šetnja šumom, razgledanje prirodnih ljepota, zvuk bistre planinske rijeke, hod po uvelom I jesenjim kistom obojanom lišću me dovodi do zaključka da ovaj kraj ima izuzetan potencijal za razvoj seoskog turizma. Kompletna cjelina predstavlja izuzetan spomenik prirode koji vrijedi posjetiti.

                                                                                                                  Iva Janković

                                                                                                               (novinarski tekst)

                                                                                                                   7. razred

                                                                                                            OŠ Risto Ratković

                                                                                                                  Bijelo Polje

www.mladitalenti.me

www.mmne.me