Matematika i ja

       Kod svakog djeteta najveću radost predstavlja otkriće zakonomjernosti u nekoj igri ili prirodnoj pojavi. Otkrivanje pravila po kojima priroda i svijet oko nas funkcionišu predstavlja veliku spoznaju značajnu za razvoj i poimanje svakog djeteta. Zapravo, iza svih ovih „prirodnih zakona i pravila“, krije se matematika.   

Pored svjetski poznatih matematičara i mi u našoj maloj državi imamo veoma talentovane, uspješne i potencijalno „velike matematičke umove“. Takva je i učenica JU OŠ „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja, MAJRA KASUMOVIĆ. Talentovana Majra je svojim trudom i radom, osvojila prvo mjesto na državnom takmičenju iz matematike na Olimpijadi znanja.

Rođena je u Bijelom Polju i pohađa osmi razred. Učestvovala je na nekoliko takmičenja i ostvarila zapažene rezultate. Dva puta se plasirala na državno takmičenje iz matematike. U šestom razredu je zauzela šesto mjesto, ali uz dosta rada i vJežbanja,sledeće godine je trijumfovala i osvojila prvo mjesto. Na međunarodnom takmičenju “Kengur bez granica” je bila u prvih 10% njene generacije. Da je multitalentovana pokazala je i na Opštinskoj smotri recitatora, gdje je osvojila drugo mjesto u kategoriji petog razreda. Iako ima afinitete za prirodne nauke, mlada Majra je naklonjena  umjetnosti i glumi. Član je dramske sekcije i kaže da je neprevaziđen osećaj na “daskama koje život znače”. Na pitanje čime bi željela da se bavi u budućnosti, ističe da je još uvijek neodlučna jer voli matematiku i zamišlja sebe kao profesoricu matematike, ali osjećaj kad izađe na scenu i ta ljepota glume,  joj ne daju pravi odgovor na pitanje o budućem željenom zanimanju.

Učenica, pred kojom je uspješna budućnost, poručuje svojim vršnjacima: “Kada nešto žele da urade, to i mogu. Tako je i sa predmetima koje smatraju da su teški, kao na primjer, matematika. Ako neko želi da nauči matematiku, nek’ se potrudi i sigurno će uspjeti”.