Magija i hemija

U sklopu projekta “Učenje nije mučenje” za 20 učenika srednjih škola realizovana je eksperimentalna radionica “Uradi sam”.

Radionica je imala za cilj da kroz angažovanje učenika utiče na rješavanje problema kao što su nedovoljna motivisanost za upis fakulteta prirodnih nauka, afirmisanje istraživačke profesije i nauke u društvu, razvijanju novih metoda rada sa učenicima srednjih škola, unapređenje i modele obrazovanja, kao i razvijanje svijesti o značaju cijeloživotnog učenja.

“Na radionici su predstavljeni sledeći eksperimenti:  Duh iz boce, Slonova pasta, Magični cvijet”, kazao je Nikola Simović, profesor hemije u Srednjoj Stručnoj školi iz Bijelog Polja.

Radionica je privukla pažnju srednjoškolaca, te je istoj prisustvovalo 20 učenika, koji su vidno zadovoljni napustili prostorije u kojima su predstavljeni eksperimenti. Da je radionica bila uspješna, zanimljiva i drugačija od ostalih konstatovali su i učenici ove škole.

Projekat „Učenje nije mučenje“ doprinosi popularizaciji nauke i unapređenju kvaliteta i metodologije obrazovanja u srednjim školama u Bijelom Polju, Beranama i Mojkovcu. Projekat daje podršku uključivanju učenika u naučnopopularne projekte pružajući učenicima priliku da razviju svoje sposobnosti i motivaciju da prikažu svoje naučno-istraživačke radove široj zajednici.