Kreativno pisanje – društvene mreže i mladi

,,Ako ne znaš ukucaj pa vidi na internetu. Jaoj, boli me glava-izguglaću na internetu šta može biti. Da je sve na internetu tačno, na fakultetu ne bi imalo profesora. Maja Marković, kažeš, dobila nagradu za mis ljepote, čekaj da je potražim na fejsbuku. Kako misliš nema društvene mreže? Društvene mreže su korisne ili ne?

Društvene mreže mahom uzimaju pažnju kako mlađih tako i starijih osoba. Došlo je vrijeme da se bez telefona ne možemo probuditi, ne znamo koliko je sati bez telefona, jer jel’ te sat više nije u modi. Budimo se i liježemo uz telefon. Prvo ujutru šta radimo, prelistavamo novosti na društvenim mrežama pa onda ustajemo. Isto tako je i uveče. Koliko god da smo umorni provedemo izvjesno vrijeme ,,na telefonu“ pa onda zaspimo. Kako sam vidjela lijepu trenerku, slikaću ti, ,,Divan je provod bio na rođendanu“, slikaću ti i poslati su samo neke fraze koje svakodnevno koristimo. Čak i glagol slikaću, upotrebaljavamo u pogrešnom kontekstu. Gotovo ništa na ovom svijetu ne postoji a da nema svoje mane i nedostatke. Kako sve, tako i društvene mreže imaju prednosti i nedostatke. Prednosti su što se možemo čuti sa najmilijima koju su hiljadama kilometara udaljeni od nas. Možemo pronaći informacije koje su korisne za naše školovanje, samo ukoliko dobro provjerimo ko je izvor tih infomacija.

U nedostatku vrmena, možemo naći i korisne savjete vezane za domaćinstvo, uzgoj bilja, kreativne ideje za najmlađe.

Ono čega se treba plašiti je nasilje koje se može desiti na internetu. Treba paziti kome dajemo mogućnost da viralno stupi u kontakt sa nama. Međutim, internet predstavlja jedan necenzurisan izvor informacija i nije baš dobro da dijete bez nadzora roditelja istražuje na internetu. Tu su predatori, koji vrebaju djecu putem društvenih mreža, zatim na onlajn igricama, blogovima, internet se može koristiti za prijetnju, ucjenu, naročito kada se neko krije iza tih lažnih profila.

Martina Gluščević

JU SREDNJA ELEKTRO EKONOMSKA ŠKOLA

BIJELO POLJE