Atomi, molekuli

         Atomi, molekuli, Demokrit, alhemičari nepoznanica za mnoge, ali ne i za PETRA ĐAKOVIĆA, državnog prvaka na takmičenju iz hemije.

Petar je rođen 11.12.2005. godine u Bijelom Polju. Završio je JU OŠ “Pavle Žižić” u Njegnjevu, gdje je bio đak generacije. Uporedo je završio i Školu za osnovno muzičko obrazovanje, odsjek za harmoniku. Pohađa Gimnaziju “Miloje Dobrašinović” iz Bijelog Polja. Marljivim trudom i radom, Petar niže uspjehe kako u školi tako i na takmičenjima. Veoma ambiciozan mladić kaže da bi u budućnosti volio da se bavi poslom koji je usko vezan za hemiju, pa mu je zato farmacija najprimamljivija.

Profesori koji predaju Petru, imaju samo pohvalne riječi i kažu da je to učenik koji je uvijek “spreman” za čas, koji žudi za znanjem i usavršavanjem i sa kojim je uživanje raditi.

U toku školovanja ostvario je zapažene rezultate na takmičenjima. U osmom razredu osvojio je treće mjesto na Olimpijadi znanja iz hemije, a nakon dvije godine osvaja prvo mjesto na Državnom takmičenju iz Hemije. Kao veoma talentovan i perspektivan, predstavljao je Crnu Goru na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi.

“Ove godine sam bio polaznik Ljetnje škole nauke u organizaciji Fondacije za promovisanje nauke (PRONA). Takođe, sam bio učesnik Evropske noći istraživača u Podgorici, čiji su organizatori PRONA i Prirodnjački muzej Crne Gore”, ističe Petar. Smatra da bi stanje u državi trebalo mijenjati, kako bi talentovani učenici imali više mogućnosti da napreduju, da se usavršavaju i da primjenjuju svoja znanja.

“Učite, bavite se sportom i hranite se zdravo”, poručuje Petar svojim vršnjacima.